Tafelmanieren

Tafelmanieren

Als je op een etentje of een andere sociale gebeurtenis bent, hoe weet je dan of de persoon tegenover je zich ook ongemakkelijk voelt? Zijn ze zo stil omdat ze verlegen zijn, of zijn ze onhandig omdat ze niet weten wat ze met hun handen moeten doen en er geen puinhoop van willen maken? Geef je hen de kans om te ontspannen en stel je hen later misschien vragen als ze zich meer op hun gemak voelen? Of ga je er gewoon van uit dat ze misschien niet zo sociaal onhandig zijn als jij en ga je daarnaar handelen? Tafelmanieren kunnen intimiderend zijn voor wie er tot nu toe nog nooit mee in aanraking is geweest. Maar als je eenmaal gewend bent om de regels van de eetetiquette te begrijpen, wordt het veel gemakkelijker. Sommige mensen zeggen misschien dat manieren niet iets zijn waar men zich in alledaagse situaties zorgen over hoeft te maken. Dat is echter niet minder waar. Zelfs als uw sociale kring beperkt is, is het nuttig om te leren hoe u zich moet gedragen als u nieuwe mensen ontmoet.

Hoe oefen je tafelmanieren

Als u op een etentje bent, wordt er van u verwacht dat u bepaalde etiquettestandaarden hanteert. Afgezien van het voor de hand liggende feit dat u moet eten en drinken wat u wordt opgediend, moet u ook beleefd zijn tegen uw gastheren en de andere gasten. Als u niet zeker weet wat gepast is, vraag dan een vriend of familielid wat zij in deze situatie zouden doen. Onthoud altijd dat u uzelf moet zijn, maar laat uw manieren doorschijnen. Hier zijn enkele tips om u te helpen uw tafelmanieren te oefenen tijdens een etentje:

  • Ga altijd aan tafel zitten met de andere aanwezigen, tenzij u de gastheer of gastvrouw bent. Als u de gastheer of gastvrouw bent, mag u kiezen wie er bij u komt zitten.
  • Als uw eten komt, moet u dank u wel zeggen. Het beste is als u ook iets zegt als: "Dit ziet er heerlijk uit! Hoe lang heb je erover gedaan om dit klaar te maken?" Als uw gastheer of gastvrouw voor een maaltijd heeft gezorgd, kunt u iets zeggen als: "Dit is zo aardig van u."
  • Uw gastheer of gastvrouw zal vaak het gesprek beginnen. Het is beleefd om mee te doen en iets inzichtelijks te zeggen, zoals: "Ik vind het leuk hoe je over XYZ begon." Of u kunt een grapje maken, zoals: "Ik ben niet goed in het begrijpen van abstracte concepten."

Wie moet tafelmanieren kennen?

Misschien wilt u uw vaardigheden oefenen op uw familie en vrienden, maar de maatschappij in het algemeen is zich niet erg bewust van tafelmanieren. Daarom, als u wilt leren hoe u tafelmanieren gebruikt met gasten tijdens een etentje, maar niet weet wie er zal zijn, zult u de tijd moeten nemen om hen de juiste etiquette normen bij te brengen. Hier zijn enkele mensen op wie u uw tafelmanieren moet oefenen:

  • Uw familieleden en goede vrienden. Dit zijn de mensen die het meest acceptabel zullen zijn als u probeert om tafelmanieren te leren.
  • Mensen die u ontmoet in een sociale omgeving, zoals op het werk of op school. Als u nieuwe mensen ontmoet, kunt u een goede eerste indruk maken door tafelmanieren te gebruiken.
  • Mensen in uw omgeving. Dit zijn bijvoorbeeld buren, leden van een maatschappelijke organisatie en leden van een liefdadigheidsorganisatie.

Enkele voorbeelden van hoe tafelmanieren u kunnen helpen beter te communiceren.

In sociale situaties zijn er veel manieren waarop tafelmanieren u kunnen helpen beter met andere mensen te communiceren. Het is belangrijk te onthouden dat, hoewel je jezelf moet zijn, je toch moet proberen respectvol te zijn in je omgangsvormen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe tafelmanieren je kunnen helpen in sociale situaties:

  • Wanneer je iemand vragen stelt of een praatje maakt terwijl je op je beurt wacht om te spreken, moet je manieren gebruiken om te laten zien dat je hoffelijk bent. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Neem me niet kwalijk als ik te veel praat," of "Het spijt me als mijn vraag willekeurig is."
  • Als je in verlegenheid bent gebracht, kun je nog steeds manieren gebruiken om respect voor de ander te tonen. Je kunt bijvoorbeeld je servet pakken en daarmee je voorhoofd of je mond deppen om te laten zien dat je je niet lekker voelt.
  • Wanneer u gefrustreerd of boos bent, kunt u nog steeds manieren gebruiken om respect te tonen voor de andere persoon. Je kunt bijvoorbeeld je servet pakken en er iets op schrijven als: "Ik heb niet zo'n honger," of "Mijn biefstuk is taai."

Conclusie.

Het maakt niet uit wie je bent, je zult er baat bij hebben als je weet hoe je tafelmanieren moet gebruiken. Zelfs als je nog nooit een etentje of een ander sociaal evenement hebt meegemaakt, is het kennen van tafelmanieren een cruciale sociale vaardigheid. Neem de tijd om uw vaardigheden te oefenen, en u zult snel zien dat ze toch niet zo moeilijk zijn om onder de knie te krijgen.

Manieren zijn niet alleen voor formele gelegenheden. Manieren kunnen u helpen om in elke situatie respectvoller te zijn. Wanneer u in de rij staat bij de kruidenier of wacht tot een vriend aankomt, zal het gebruik van manieren u helpen u meer op uw gemak te voelen. Het is nooit te laat om goede tafelmanieren aan te leren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.